צוואה הדדית

שלום וברכה,
אני רפאל כהן, עורך דין לענייני משפחה, ובעל הסמכות נלוות של יועץ זוגי בכיר ויועץ מיני.

היום נדבר על סכסוכי ירושה, ועל איך ניתן למנוע אותם על ידי עריכת צוואות הדדיות. ניתן לערוך צוואה הדדית במסמך אחד או שניים, כאשר בכל מקרה כל אחד מהמורישים מפקיד את המסמך וחותם עליו בשמו. ניתן לקבוע גם במקרה של צוואה הדדית יורש אחר יורש, מה שאומר שניתן לקבוע את סדר היורשים.

סכסוכי ירושה

סכסוכי ירושה

כידוע, כאשר אדם שנפטר לא מותיר אחריו צוואה, יש צורך בבקשה להוציא צו ירושה. דבר שכזה עשוי לגרור סכסוכי ירושה, שכן כל אחד מהיורשים עשוי לדרוש את מה שהוא חושב שמגיע לו, והדברים עשויים להיגרר לסכסוכים משפטיים ארוכים ומתישים.

סכסוך ירושה יכול להיווצר בסיטואציות שונות וברצוני להתייחס לאחת השכיחות שבהן: הורים ערכו צוואה ובמסגרתה הורישו את מרבית רכושם לאחד הילדים וליתר, חלק קטן בלבד מן הרכוש. חלוקת לא שיוונית של הירושה בין הילדים, יכולה לנבוע בין היתר בשל קשר הדוק וקרוב יותר בין ההורים לאחד הילדים.

ניתן להתמודד עם סכסוך ירושה בדרך של פנייה להליך גישור. במקום להגיש התנגדות לצוואה ולנהל הליך משפטי יקר שיכול לארוך זמן רב ולפלג את המשפחה, בוחרים בדרך של הסכמה. אז, הצדדים יכולים לחסוך משמעותית בעלויות וכן לסלול את הדרך חזרה ליחסי משפחה חמים על אף הסכסוך.

בתור עורך דין ומגשר זוגי, אני ממליץ לרוב לקוחותי על פתרון של גישור, שכן הוא עדיף בעיניי מהפתרונות האחרים, שכוללים התנגדות לצוואה והליכים משפטיים מסואבים אחרים. פתרון גישור הוא לרוב כזה שישכין שלום בין כולם, ויביא לפתרון מיטבי עבור כל הצדדים.

צוואה הדדית במסמך אחד או שניים

צוואה הדדית

צוואות הדדיות, הינן צוואות אשר בני זוג עורכים מתוך מטרה משותפת ולא מתוך רצון להגביל ולהצר את צעדי בן הזוג אשר יוותר בחיים אחרון. בני זוג יכולים אף לערוך צוואה הדדית בה יורישו את כל עזבונם, ישירות, לילדיהם ואף צוואה שכזו יכולה להיערך כצוואה הדדית.

יכולת הביטול של הצוואות ההדדיות מוגבלת על פי הוראות החוק. בנוסף, בני זוג יכולים לקבוע שרק לאחר מות האחרון מביניהם, יעבור רכושם לילדים.

במקרים אלו "צוואה הדדית" יכולה למנוע מצב שבו אלמן או אלמנה שנותרו בחיים, יאלצו להתפנות מדירתם, כי היורשים האחרים יבקשו למכור את הדירה ולקבל את חלקם.

בני הזוג יכולים לקבוע כי בן הזוג הנותר יהיה רשאי לעשות במה שקיבל כראות עיניו, או לקבוע הוראות המגבילות את בן הזוג שנותר בחיים מלעשות פעולות מסוימות בעיזבון. צוואה הדדית יכולה להיעשות בשני מסמכים נפרדים או במסמך אחד משותף.

הליך הפקדת צוואה הדדית הינו זהה להליך הפקדת צוואה אצל רשם הירושה במשרד המשפטים, ונדרשת נוכחות שני הצדדים, מצוידים במסמכים מזהים.

צוואה הדדית יורש אחר יורש

 

צוואה הדדית במסמך אחד או שניים

כאמור, ניתן לכתוב צוואות הדדיות בשני מסמכים נפרדים או במסמך אחד, העיקרון הוא שבעת הגשת הצוואות אל רשם הירושות יש צורך ששני המצווים יגיעו בצירוף המסמכים הדרושים על מנת להפקיד את הצוואות. יתרה על כן, כל אחד מהמצווים יחזיק בהעתק משלו של הצוואה ההדדית.

ישנם גם מקרים בהם צוואות הדדיות נערכות בהתאם להסכם ממון אשר נערך בין בני הזוג, כאשר הסכם ממון כולל בתוכו את האפשרות של השארת צוואות הדדיות יש לערוך כאלו במקביל להסכם עצמו, ולהפקידן אצל רשם הירושות על מנת לתת להן תוקף.

ראוי לציין כי צוואה משותפת של בני זוג, משמעה צוואה רגילה אשר שני בני זוג הסכימו לגבי תוכנה והם עורכים אותה יחד (כלומר, במסמך צוואה אחד משותף לשניהם). אין להתבלבל, אילו אינן בהכרח צוואות הדדיות.

צוואה הדדית משמעה צוואה ששני בני זוג הסכימו לגבי תוכנה, והם עורכים אותה יחד (במסמך אחד, או בנפרד בשני מסמכים נפרדים), באופן שהוראותיה מסתמכות על ההוראות המקבילות של הצוואה של בן הזוג האחר. חשוב לציין: צוואה הדדית יכולה להיערך הן על ידי בני זוג נשואים והן על ידי בני זוג שהם ידועים בציבור.

צוואה הדדית

צוואה הדדית יורש אחר יורש

בני זוג העורכים צוואה הדדית, חפצים, בדרך כלל, להיטיב עם בן הזוג הנותר בחיים אולם אף להבטיח שבסופו של דבר כלל העזבון המשותף יעבור לצד ג’ מוסכם (צאצאים או בני משפחה אחרים).

לפיכך, דבר מקובל הוא שצוואה הדדית תכלול אף הוראות בדבר יורש אחר יורש, כך שלאחר פטירת בן הזוג השני, יועבר מה שהוריש לו בן הזוג הראשון, לאותם צדדים שלישיים מוסכמים.

יש מקום לתת משקל ומחשבה, לאפשרות ההגבלה הקיימת בהוראות יורש אחר יורש, כך שבן הזוג הנותר בחיים אשר מהווה יורש ראשון במסגרת הוראה זו יוגבל באפשרות השימוש שלו במה שירש, כך שיובטח שעזבון זה שירש יועבר בסופו של יום לאותם צדדים שלישיים מוסכמים.

אתם מוזמנים לעקוב אחר עמוד הפייסבוק

עו"ד רפאל כהן

עו"ד כהן בעל שני תארים אקדמיים ומגוון לימודי תעודה בגישור זוגי ומשפחתי ונותן ייעוץ משפטי ראשוני בהתנדבות במסגרת שירות ייעוץ לאזרח בעפולה והאזור. עו"ד כהן מתמחה בתחום דיני משפחה והמעמד האישי על כל רבדיו תוך שימת דגש על מתן מענה וליווי אישי לכל לקוח לפי צרכיו ומטרותיו הייחודיים.

5/5
לתיאום פגישת ייעוץ חייגו: 054-7911163

מאמרים

פתח
1
איך אפשר לעזור?
שלום וברכה
Call Now Button