הסכם ממון

שלום וברכה,
אני רפאל כהן, עורך דין לענייני משפחה, ובעל הסמכות נלוות של יועץ זוגי בכיר ויועץ מיני.

במאמר זה אתן הסבר קצר בנוגע לעריכת הסכם יחסי ממון לפני הנישואין, כמו גם על עריכת הסכם יחסי ממון לאחר הנישואין. בנוסף, אנסה להראות כיצד מבצעים את ההליך שנקרא ביטול הסכם ממון בהסכמה וכמו כן על היחס לביטול הסכם ממון ידועים בציבור.

ביטול הסכם ממון בהסכמה
ביטול הסכם ממון בהסכמה

הסכם יחסי ממון, המכונה לעיתים גם הסכם חיים משותפים, הוא בעצם חוזה שנחתם בין בני זוג, בנפרד מחוזה הנישואין או במקומו (במקרה של ידועים בציבור), אשר מפרט את זכויותיהם של כל אחד מבני הזוג בנכסים המשותפים, מה הם הנכסים המשותפים וכיצד יחולקו הנכסים לאחר שיפרדו בני הזוג חלילה.

לרוב, ייחתם הסכם שכזה לפני הנישואין, על מנת להסדיר את העניינים הכספיים בין בני הזוג לפני תחילת חייהם המשותפים באופן רשמי. עם זאת, במקרים מסוימים ירצו בני הזוג לערוך ולחתום על הסכם חלוקת נכסיהם, המוכר גם כהסכם ממון, או הסכם יחסי ממון, לאחר שהם כבר נשואים מספר שנים וכעת נוצר הצורך, מצד אחד מהם או מצד שניהם, לערוך הסכם שכזה, על מנת להבטיח את חלקו של כל אחד מבני הזוג בנכסים אם וכאשר יפרדו.

במקרה של ידועים בציבור, לרוב הסכם הממון הוא בעצם ה"תעודה" המוכיחה חיים משותפים, והראיה לכך שבני הזוג בעצם מקיימים משק בית משותף וחולקים את נכסיהם, שהרי אלמלא זאת לא היה קיים הסכם שכזה.

יש לציין, כמובן, כי הסכם כזה עדיף לנסח ולבצע בעזרת עורך דין לענייני משפחה.

הסכם יחסי ממון לפני נישואין

לצערנו הרב, המציאות היא כזו שבה לפחות 50% מהזוגות שמתחתנים בסופו של דבר מגיעים לגירושין. לכן, זוגות רבים אשר מבינים את המציאות ומעוניינים להיערך בהתאם פונים לאפשרות של הסכם ממון, ממש כפי שלעיתים יש צורך להכין ייפוי כוח מתמשך, אם יש חשש שאדם לא יוכל להחליט בענייניו, או שכדאי ומומלץ להכין צוואה על מנת להמנע ממריבות בעת קיום צו ירושה.

כל אלו מקרים שלא היינו רוצים לחשוב עליהם, אבל כדאי להיערך אליהם מראש.

עריכת הסכם חלוקת נכסים, המוכר יותר כהסכם ממון, לפני הנישואין היא הדרך של שני בני הזוג להיערך לקראת הבלתי צפוי. כאשר כל אחד מבני הזוג מבטיח את החלקו היחסי ברכוש המשותף, וכמובן גם מגדירים מה הוא הרכוש המשותף ומה נכלל ברכוש המשותף. לכן, עריכת הסכם יחסי ממון לפני הנישואין הוא המקרה הנפוץ יותר.

הסכם יחסי ממון לפני נישואין
הסכם יחסי ממון לפני נישואין

הניסיון אומר שהסכמי ממון שנחתמים לפני הנישואין נוטים להיות שוויוניים יותר והוגנים יותר, שכן כל אחד מהצדדים נוטה להתחשבות גדולה יותר בצד השני ונוטה לאפשר חלוקה צודקת והוגנת יותר. לכן עדיף לרוב את הסכם הממון לפני הנישואין, כשהאהבה בשיאה וכשבני הזוג רוצים אחד בטובתו של השני. עריכה וחתימה על הסכם הממון לפני הנישואין דורשת חתימה של נוטריון.

אפשרי לבצע את ההסכם מול עורך דין שאינו נוטריון אך הסכם שכזה דורש אישור של בית משפט על מנת לקבל תוקף. ההסכם מגישים, לרוב, נשאר לפחות בהעתק אצל הנוטריון (או עורך הדין, לאחר חתימת בית משפט, במקרה של עריכת ההסכם אצל עורך דין).

הסכם יחסי ממון לאחר נישואין

במקרה שבו בני הזוג מצאו, לאחר נישואיהם, כי יש צורך בעריכת הסכם יחסי ממון, או במידה והצורך עלה פתאום, נניח בגלל הכנסה גדולה ולא צפויה, אשר בני הזוג מעוניינים לחלק אותה בצורה שווה והוגנת בין שניהם, נהוג לערוך הסכם יחסי ממון לאחר נישואין. הסכם שכזה הוא שונה במהותו מהסכם שנחתם לפני הנישואין.

ההבדל המהותי בין הסכם שנחתם לפני הנישואין לכזה הנחתם בין בני זוג לאחר הנישואין הוא באשר היות הסכם יחסי ממון לאחר נישואין מחויב באישור בית משפט לענייני משפחה, או בית דין דתי (בית הדין הרבני במקרה של יהודים, בית הדין השרעי במקרה של מוסלמים וכו').

הסכם יחסי ממון לאחר נישואין

כדאי לקחת בחשבון כי האישור יינתן רק לאחר שבית המשפט או הנוטריון נוכחו לדעת שבני הזוג גיבשו את ההסכם מרצונם החופשי, תוך הבנת המשמעות של ההסכם ותוצאותיו.

ביטול הסכם ממון בהסכמה

ראשית, חשוב לדעת כי התוקף שניתן להסכם הממון שאושר הינו תוקף של פסק דין. לפיכך, במקרה וההסכם מופר חלילה על ידי אחד הצדדים, הצד השני יכול לאכוף את ההסכם אם על ידי תביעה לאכיפת הסכם או באמצעות לשכת ההוצאה לפועל, בדיוק כשם שניתן לאכוף כל פסק דין.

על מנת לבטל הסכם ממון יש להגיש תביעה לביטולו בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, אשר אישר מלכתחילה את הסכם הממון. בתביעה מהסוג הזה, יש צורך להיות מיוצג על ידי עורך דין המתמחה בתחום, שכן הסיכויים להצלחתה של תביעה שכזאת ללא ייצוג מתאים קלושים ביותר.

עקרונית, ניתן לבטל הסכם ממון או הסכם גירושין על ידי טענה בדבר חוסר גמירות דעת, חוסר מסויימות, מצגי שווא, טעות, והטעיה, תרמית, עושק, סיכול, ניהול מו"מ וקיום הסכם שלא בדרך מקובלת ובתום לב, תנאים בלתי סבירים וכדומה. דבר כזה נחשב תקיפה של החלק ההסכמי.

ביטול הסכם ממון ידועים בציבור

על תקיפת החלק השיפוטי – הרי שכאן המבקש לבטל את ההסכם יטען לגבי פגם באישור ההסכם על ידי בית המשפט או בית הדין. למשל כי לא נבדק שצד מבין על מה חתם ואת ההשלכות של ההסכם. על פי כללי ביטול הסכם שקיבל תוקף של פסק דין, יש להוכיח שבית המשפט או בית הדין לא הקפידו על דרישות החוק בעת שהם אישרו את הסכם הממון.

ביטול הסכם ממון ידועים בציבור

גם כאשר רוצים להגיע אל ביטול הסכם ממון ידועים בציבור יש לעבור את אותו המסלול. ישנה עילת ביטול על בסיס הטעיה , לדוגמה אם המבקש חתם עקב הטעייה שנעשתה עליו מהצד השני על חוזה ובתנאי כי מדובר על עניין קריטי בעל מהות מרכזית שהמבקש צריך היה לדעת עליו לפני שחתם על החוזה. לעתים ישנן הסתרות רכוש בין הצדדים או כפיה של צד אחד על הצד השני לחתום על הסכם ממון מסיבה כזו או אחרת.

עו"ד רפאל כהן

עו"ד כהן בעל שני תארים אקדמיים ומגוון לימודי תעודה בגישור זוגי ומשפחתי ונותן ייעוץ משפטי ראשוני בהתנדבות במסגרת שירות ייעוץ לאזרח בעפולה והאזור. עו"ד כהן מתמחה בתחום דיני משפחה והמעמד האישי על כל רבדיו תוך שימת דגש על מתן מענה וליווי אישי לכל לקוח לפי צרכיו ומטרותיו הייחודיים.

5/5
לתיאום פגישת ייעוץ חייגו: 054-7911163

מאמרים

פתח
1
איך אפשר לעזור?
שלום וברכה
Call Now Button