ידועים בציבור

שלום וברכה,
אני רפאל כהן, עורך דין לענייני משפחה, ובעל הסמכות נלוות של יועץ זוגי בכיר ויועץ מיני.

כיצד מבצעים חלוקת רכוש ידועים בציבור, מתי מגיעים מזונות אשה ידועים בציבור והאם ישנה התייחסות בחוק כלפי מזונות ילדים ידועים בציבור.

חלוקת רכוש ידועים בציבור

את החוקים והכללים לגבי בני זוג נשואים, במקרה המצער של היפרדות או גירושין, נראה שרובנו מכירים. עם זאת, כאשר מדובר בידועים בציבור, רמת הידע שלנו לרוב מסתכמת בכך שהם לא נשואים על פי דין. רבים אינם יודעים כי למעט סידור הגט בבית הדין הרבני, הליך פרידתם של הידועים בציבור אינו שונה מזה של זוגות נשואים המחליטים להתגרש.

כלומר, אם לבני הזוג יש ילדים, הרי שיש להסדיר את הנושא של המשמורת ותשלום המזונות, על מנת לדאוג לרווחתם וצרכיהם של הילדים. כך גם, ככל שנצברו נכסים וממון משותפים בתקופת הקשר, הרי שיש לעשות חלוקת רכוש בין בני הזוג.עבור הליך כזה, עדיף להיעזר בשירותיו של עורך דין לענייני משפחה.

המושג ידועים בציבור הוא מונח משפטי המגדיר בני זוג שחיים יחדיו בזוגיות ומנהלים משק בית אבל לא נשואים זה לזה. לידועים בציבור חובות וזכויות הנובעות מסטטוס זה, אך לא כל זוג שחי חיים משותפים ייחשב אוטומטית לזוג ידוע בציבור, ועליהם לעמוד בשני תנאים עיקריים כדי להיות מוכרים כידועים בציבור מבחינה משפטית: לנהל משק בית וחיי זוגיות.

חלוקת רכוש ידועים בציבור

כאשר בני זוג חיים כידועים בציבור ואחד מבני הזוג מעוניין לחלק את הרכוש באופן שוויוני בין השניים, עליו להוכיח במידת הוכחה גבוהה שבני הזוג התכוונו לשתף את הנכסים ביניהם באופן שוויוני. יתרה על כן, הסיבה לכך שבני הזוג חיים כידועים בציבור ולא נישאו אינה רלוונטית לגבי מידת ההוכחה הנדרשת.

זוגות שלא יכולים להינשא (למשל: זוגות מאותו מין, כהן וגרושה, יהודי עם מי שאינו יהודי וכו'), יידרשו להוכיח את כוונת השיתוף באותה מידה כמו זוגות שבחרו לא להינשא אף שלא היתה כל מניעה חוקית או דתית לכך.

הנסיבות שיכולות ללמד על כוונת שיתוף כוללות, בין היתר, את משך הקשר ואורך התקופה של המגורים המשותפים, מידת השיתוף בהשגת מקורות פרנסה והכנסה, גידול משותף של ילדים ומקורות המימון של הנכסים. במקרה שבו ניתן להוכיח כי נכס אישי הפך למעשה לנכס משותף בתקופת יחסי בני הזוג, הוא ייכלל במסגרת חלוקת רכוש ידועים בציבור והצד השני יהיה זכאי לזכויות בו.

ידועים בציבור

אחת הדרכים, אשר לרוב נעשה בה שימוש, לשם הסדרת חלוקת הרכוש היא עריכת הסכם ממון כחלק מחוזה החיים המשותפים בין בני הזוג הידועים בציבור. הסכם כזה מהווה בעצם תוקף חוקי לזכויותיו של כל אחד מבני הזוג בנכסים המשותפים.

מקרה אחר הוא, למשל, כאשר ישנה דירה השייכת לאחד מבני הזוג לפני מערכת היחסים ביניהם, אך הדירה שימשה את הזוג למגורים במשך כל מערכת היחסים, ובנוסף בן הזוג השני דאג להשקיע בדירה בשיפוצים ובשאר דברים, בידיעה ובהסכמת בן הזוג בעל הדירה.

מזונות אישה ידועים בציבור

האם במידה שידועים בציבור נפרדים זכאית בת הזוג לדמי מזונות?

שאלה לא פשוטה, עם תשובה מורכבת. ועל כך ננסה לשפוך מעט אור בנוגע למזונות אישה ידועים בציבור.

לפי סעיף 2 לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות) הזכות לתשלום מזונות אישה נובעת מהדין האישי. אישה שנישאה לפי הדין הדתי היהודי זכאית למזונות. בן זוג שחי עם ידועה בציבור לא חייב לפי החוק לשלם את מזונותיה במקרה של פירוד.

עם זאת, פסיקת בית המשפט העליון שהובילה להכרה במעמדם המיוחד של הידועים בציבור, מבססת את זכותה של ידועה בציבור לקבל מזונות מכוח הסכם שנערך בינה לבין זוגה ללא קשר ותלות לדין האישי. ההסכם, אגב, לא חייב להיות הסכם כתוב ויכול להיות הסכם משתמע מכורח החיים המשותפים.

מזונות אישה ידועים בציבור

נשיא בית המשפט העליו, אהרון ברק, כתב באחד מפסקי הדין שלו בעניין תשלום המזונות לידועה בציבור כי המזונות נועדו לאפשר לבן הזוג הנעזב להסתגל למצב ולהביאו לידי כך שיוכל לתמוך בעצמו. המזונות ניתנים לתקופה סבירה בסמוך למועד הפירוד, ולא לכל החיים, כדי להסדיר את החיים שלאחר הפירוד, דהיינו כדי שבן הזוג הנעזב יוכל להשתלב במעגל העבודה ולפרנס את עצמו.

בתיק אחר נפסק כי זכויות ידועה בציבור לא מוסדרות בחקיקה, ולכן בהעדר חוק המסדיר את מכלול הזכויות והחובות בין הידועים בציבור יש לפנות למישור החוזי. בהעדר חוזה מפורש, החיים המשותפים הם שיוצרים הסכם ועילה לטענת מזונות בת זוג מכוח דיני החוזים, קרי החובה לא להזניח את בת הזוג.

בהמשך לכך, במקרה של מות אחד מבני הזוג, זכאי בן הזוג הנותר לחלקו בעיזבונו של בן הזוג הנפטר על פי צו ירושה, גם אם בן הזוג לא הותיר אחריו צוואה.

מזונות ילדים ידועים בציבור

זכאותם של ילדי בני זוג הידועים בציבור לקבל מזונות מההורים שווה לזכאותם של כל הילדים, לא משנה אם ההורים לא נשואים, נשואים זה לזה או נשואים למישהו אחר. כאשר מתעורר הצורך לקבוע את דמי המזונות עבור הילדים, בית המשפט לענייני משפחה הוא הרשות המוסמכת לדון בסוגיה.

מזונות ילדים ידועים בציבור

בית המשפט קובע את גובה סכום מזונות הילדים בהתאם לכל מקרה ומקרה, כלומר בהתאם לצורכיהם הספציפיים של הילדים עצמם ולפי היכולות הכספיות של ההורים. על פי הדין ההלכתי, ההורים חייבים לשלם את כל צורכיו הבסיסיים של הילד, כגון קורת גג, חינוך, מזון ולבוש, עד שיגיע לגיל 15.

כלל זה אומץ על ידי החוק הישראלי, ותקף גם במקרים שהילדים נולדו לידועים בציבור, מחוץ לנישואין או במסגרת אימוץ. על כן, החוק אינו מבחין בין הילדים של בני זוג נשואים או לא, מבחינת החוק מזונות ילדים ידועים בציבור שווים למזונות ילדים של בני זוג נשואים.

 

עו"ד רפאל כהן

עו"ד כהן בעל שני תארים אקדמיים ומגוון לימודי תעודה בגישור זוגי ומשפחתי ונותן ייעוץ משפטי ראשוני בהתנדבות במסגרת שירות ייעוץ לאזרח בעפולה והאזור. עו"ד כהן מתמחה בתחום דיני משפחה והמעמד האישי על כל רבדיו תוך שימת דגש על מתן מענה וליווי אישי לכל לקוח לפי צרכיו ומטרותיו הייחודיים.

5/5
לתיאום פגישת ייעוץ חייגו: 054-7911163

מאמרים

פתח
1
איך אפשר לעזור?
שלום וברכה
Call Now Button